The super high rotation principle

Friday, 21st May, 2010

Google Translator občas umí pobavit. Takhle nám přeložil název blogu japonských Odori Factory, kteří mají na kontě nejedno pěkné staré Zetko, C10 GT-R a bezpočet AE86 svých zákazníků. Ty ale tentokrát necháme být a podíváme se na jiný z jejich počinů.


Dnešní kousek není jako běžné rozpadající se Corolly, které se na našem webu často objevují. I když na první pohled na této čtyřdvéřové E70 není nic extra, pod pokličkou se skrývá řada exotických ingrediencí.

Stačí se podívat na výpis dílů, ze kterých je postaven motor. Základem je blok a vnitřnosti z dvacetiventilového motoru z AE101, které jsou pevnější a mají vyšší kompresi. Kliková hřídel od TRD je plně vyvážená a spojená s kovanými TRD ojnicemi a Toda písty s vrtáním 82mm. Hlava je ze šestnáctiventilového smallportu z AE92, je osazena Toda 304°/11mm vačkami a má za sebou spoustu hodin leštění kanálků. To vše završují karburátory Keihin FCR o průměru 41mm s posuvnou škrtící klapkou a TRD N2 svody. Více upravených dílů už na 4AG nedostanete.

Výkon chlapci z Odori nikdy neměřili. Podle nás ale nebudeme moc přehánět, když ho odhadneme blízko na hranici 200 koní. A stejně úctyhodný výčet dílů pokračuje i u ostatních částí auta. Jen namátkou: Coilovery vlastní konstrukce s TRD shortstroke tlumiči a 11kg/mm pružinami vpředu a 10kg/mm vzadu, TRD tlumiče, unibaly kam se jen podíváte, zvětšený rejd kol a tak dále. Práci na chassis završují Cusco výztuhy včetně velké a doupravené klece, velké brzy z Mazdy FC3S a na konec je místo podlahy v kufru závodní nádrž se dvěma pumpami Bosch.

Nemáme příliš v lásce psát články jen na základě speclistu, ale u téhle 70 to snad ani jinak nejde. Je na ní totiž takové obrovské množství dílů, že jejich vypsání by zabralo déle než jedno odpoledne. Navíc Vás to asi také nudí k smrti. Přece jen ale ještě musíme zmínit, že si karoserie prošla kompletním přebodováním, původní zadní nápravu nahradila o něco málo silnější z kouki 86 a do ní se zabydlel 2way samosvor TRD. To auto prostě jezdí bokem jak prase…

Fotky jsou bohužel na webu na přeskáčku, a tak nemůžeme s přesností říct, z jaké doby která pochází. Podle všeho bude ale nejnovější podoba auta taková, jaká je na úvodní fotce. Na autě jsou tedy navíc i RS Watanabe se zlatým středem a nové šroubované lemy (a spousta samolepek).

Suma sumárum, podle nás je to jedna z nejostřejších KE70, která se zde objevila. Nadále smekáme před čtyřdvéřovou 70 s BEAMS blacktopem, kterou mají na svědomí blázni z motorFIX, ale pokaždé se nám trochu roztřesou kolena, když vidíme podobný šílený 4AG overkill jako tady. Dovedete si představit ten brutální zvuk díky 16v hlavě?

Tags: , , ,

Posted in Cars

6 Responses to “The super high rotation principle”

  1. prezident says:

    Copak to asi používá za převodovku, tohle ta obyčejná přece nemůže vydržet.

  2. Dexxi says:

    Poslední fotka je nejlepší, takovej mekánik!!! :)

    Jiank převodovka by mě taky zajímala. Přeci jen,mě všichni říkali, že moc nevydrží ani na těch 130 PS a tady dle odkadů by mohlo mít 200 PS…takže převodovka ze Supry Mk.3 Turbo? Nebo ještě jinam?

  3. Spitfire says:

    Převodovka je klasická T50 s 1,2 a 3 zesílenejma kolama od TRD. Jo a final drive je 4.500, taky od TRD.

    Ty vnitřnosti převodovky se daj v Japonsku pořád koupit za cca 30 tisíc: http://www.tokyoseven.com/T7/product_info.php?cPath=28_30_135&products_id=530

  4. Isidro says:

    can you please change my link on your blogroll to FRsedan? I’ll no longer be posting on my blog; I’ve moved to http://frsedan.com

  5. Spitfire says:

    Hey man, sure no problem.

  6. teh luckinator says:

    OH MAN I’VE BEEN LOOKING FOR THIS CAR.

    thanks 86ers!

    -Lucky*e7*club

Leave a Reply