Pohled majitele: Co je “skutečná” AE86?

Tuesday, 15th June, 2010

Proč jsem si vlastně tuhle bílou krásku, kterou vidíte všude kolem na fotografiích, koupil? Za prvé, mám rád auta z téhle doby, z osmdesátých let. Líbí se mi jejich design a mám rád radost z jízdy, kterou zažívám za jejich volantem. A za druhé, rád poznávám pravdu o těchto autech. Jaká skutečně byla? Je pravda to, co se o nich povídá? Už jsem pár těchto vozů vyzkoušel a často zjistil, že skutečnost se liší od toho, co si lidé o tom kterém autě myslí, co je bráno jako “známý fakt”.


Tak třeba AE86. Určitě jste o ní už slyšeli, to je ta “driftařská legenda”. Ovšem málokdo si už uvědomí, že v normálním stavu, tak jak vyjela z továrny před více než dvaceti lety, to nemusí být tak úplně stejné auto, jaké vidíte v té spoustě driftařských videjí, co kolují internetem.

Neberte mě špatně, tahle Corolla není ani náhodou “nedotažené”, špatné auto. Má perfektní přímé řízení (bez posilovače, jak jinak, nejsme snad žádné třasořitky) – a také pomocí něho poskytuje vynikající spojení jezdce s vozem. Motor se úžasně rád vytáčí a chraplavý “baryton” výfuku donutí mnohé lidi přemýšlet, jestli je to skutečně kousek od výrobce a ne nějaký pokus “lidového” tunera se zviditelnit. Řadící páka při pevném, rozhodném vedení dlaně krásně zapadá do připravených drah a v kombinaci se spojkou a plynem umožňuje ty nejpříjemnější “bez-synchronní” podřazení.

Prostě opravdu úžasné auto na proštrikování zatáčkovitých okresek. Ale nepředstavujte si, jak usednete za volant, stane se z vás “Drift King”, a budete vymetat zatáčky bokem napřed, jako babička zápraží. Tuhle naivní představu jsem měl aspoň já.

Ovšem AE86 má totiž z výroby nastavený podvozek značně směrem k nedotáčivosti. A to až takovým způsobem, že když už se vám podaří nějak vůz “rozhodit”, je to rozhodně daleko za jakoukoliv hranicí snadné kontrolovatelnosti vozu. Na bežných silnicích si nedokážu představit, že by kdokoliv jiný, než skuteční mistři rozžhavených zadních kol, dokázal s autem “proplout” sérii zatáček bokem.

K obtížné kontrolovatelnosti vozu požadovaným, rozumněj bočním, směrem přispívá i další vlastnost podvozku, a to, že i přes jeho sportovnost a přímou svázanost s řidičem, je celkem pohodlný. To se projevuje také značnými náklony karosérie, když už jdete “na krev” a opravdu auto tlačíte mimo jeho pohodlnou zónu. A právě tyto náklony pohltí velkou část vaší snahy poslat kinetickou energii vozu tím správným směrem.

Nepochybuji, že po úpravě podvozku, i kdyby jen tím nejprimitivnějším způsobem, jakým ale začínal s driftem i slavný Keiichi Tsuchiya, to jest “seříznutím” pružin, by byla Corolla perfektně kontrolovatelný, až chirurgicky přesný nástroj pro “olizování” vnitřních stran zatáček předním nárazníkem. Ale ruku na srdce, měli byste tu sílu, něco takového té bílé krasavici udělat? Já ji tedy rozhodně nemám.

Mulder

Máte chuť se s námi podělit o podobný příběh? Napište nám na info@86ers.org!

Tags: , , , ,

Posted in Cars

13 Responses to “Pohled majitele: Co je “skutečná” AE86?”

  1. Mulder says:

    Ahoj, doufam, ze me neukamenujete za muj nazor, ale takove jsou proste moje pocity po vice nez rocnim pouzivani originalni AE86 … samozrejme by to slo napsat i trochu jinak a nazor si porad prubezne upravuji, ale myslim, ze je to uzitecne napsat i tak, jak jsem to udelal ja, aby kazdy necekal od AE86 kdovijaky “vrtici zazrak” :)

    Jinak jsem tenhle text psal puvodne pro Toyotacky firemni magazin Toyotalife, ale jelikoz jsem se v textu trochu “rozepsal”, muselo se kvuli omezenemu mistu skrtat a tak jsem puvodni nezkracenou verzi nabidl Spitovi, at je aspon nekde zachovana. Ten Toyotackej casopis si muzete prohlidnout bud na http://www.toyotalife.toyota.cz/toyota/toyota_01_2010cz/ nebo si ho vzit v papirove podobe u kteryhokoliv Toyota dealera.

  2. Spitfire says:

    Neboj, my si myslíme úplně to samý a už jsme to tu párkrát taky napsaly. 86 je super auto, ale je na ní práce než s ní začne bejt víc srandy než starostí…

    Jo a ještě k tomu podvozku, já i Zemosh jezdíme na Koni sport tlumičích a trochu nižších pružinách od Apex (jsou tvrdý stejně jak série), tak se někdy můžeme sejít aby sis to moh vyzkoušet. Je to podle mě ta nejlepší kombinace, pokud chceš aby to pěkně fungovalo a zároveň bylo pořád ještě pohodlný. Když se podíváš třeba na aeu86.org, tak uvidíš, že tuhle kombinaci používá každá třetí nebo čtvrtá Corolla v Evropě.

  3. Franczz93 says:

    Náhodou hezky napsaný… Časák mi Katka z Toyoty poslala, vyšlo to pěkně! :) Hlavně že to dopadlo… jo a jedna zpráva o mojí hatchi – na Mělnickém sprintu skončila 21 z asi 65 aut, dala 1/4 míly za 17.00 a porazila všechny capri, datsuny (kromě turbovýho…), porsche a další… :) POhoda ne? I rovně jí to jede! :)

  4. Skili says:

    Pekne napsany a oproti tehle vypadaji ostatni corollky lidi tady z fora jako sroty. Tim nechcu rikat ze se o ty svoje nestarate ale tahle je fakt nadherna.

  5. Spitfire says:

    Taky stála třikrát víc než ty naše. :-)

  6. Ryousuke says:

    Velmi pekny clanok. Velice rad som si ho precital pretoze som tiez majitel jedneho originalneho AE86 zenki coupe. Prestavbu neplanujem rad by som mal auto v povodnom stave az na podvozok ajked ten moj je v perfektnom stave ale to vyrazne klopenie ma presvedcilo ze budem uvazovat o jeho vymene. Inak je to naozaj velmi luxusne auto na dlhe pohodlne cestovanie nevraviac o jazde po klukatych cestach je to uplna basen :-)

  7. SeeJ. says:

    Joo to jsem četl přímo v Toyotalife, pěkný ;)

  8. eR says:

    fajn članok, ale myslim, ze staci sedliacky rozum na to aby buducemu majitelovi doslo ze 25rocna corolla bez uprav nie je ziadna driftkara :)
    To auto je nadhera..

  9. Mulder says:

    Ryousuke: tak se nekdy sejdem se Spitem, at nam predvede to “reseni problemu” :)

    Skili: muzu se jen pridat k tomu, co pise Spitfire – z meho pohledu proste Corolly strasne (!!! a to fakt hrozne) reznou, takze za jakoukoliv “jeste neopravovanou” das X krat vic, nez za ty “sroty” …

    eR: to je zajimavy, takovej Elan je 50ti rocni kara, nebo Lotus Seven XX rocni … nebo co ja vim, mozna i nektery bawa jsou primo z vyroby pretacivejsi. To proste nemuzes takhle rict, ze bez tuningu neni zadna kara pretaciva. Ja jsem tedy to, co jsem nakonec v AE86 nasel, rozhodne necekal (a vim i o par kamosich, ktery to taky prekvapilo).

  10. Zemosh says:

    Moje teorie je takova, ze v dobe kdy vysla 86, bylo upravovani aut v japonsku normalni beznou veci. Takze v toyote nejspis predpokladali ze lehky coupe s lsd v serii nebude nekdo nutit k zabave aniz by ho lehce neupravil. Neni to jenom o podvozku, i ten volant z kamionu tlustej jak paratko musela vetsina lidi okamzite po dovezni domu vyhodit.

    Moje druha teorie :) je zalozena na dobovych recenzich z uk casaku, kde pisou ze toyota udelala 86 kuli rally. Takze je taky mozny ze ji zkratka seriove prodavala s podvozkem z e70, jenom pro to aby usetrila za vyvoj komplet noveho a zaroven mela seriove vyrabeny auto s nahonem na zadek, ostrou sestnactkou a lsd kuli homologaci …

    btw kdo dneska muze vedet jak to auto fungovalo novy … to je jedno … proste na to dejte podvozek jako 98% lidi na celym svete a je po problemu …

  11. stqeno says:

    Zemosh ma nejspis pravdu s tou druhou teorii, trosku je to rozepsany
    tady.
    Otazkama odladeni ae86ky a vubec ucel a okolnosti jejiho vzniku me zajimaly a tahle teorerie je proste nejbliz realite.
    Je to podvozkem auto stare skoly s docela vysokou svetlou vyskou a velkymi zdvihy kt. jsou dany nizkou vahou a malym springrate, navzdory tomu je teziste docela nizko. V serii je odladen tak ze muzes na rozbitych okreskach drzet podlahu aniz bys trpel nejakou vyraznou pretacivosti, naopak schopnost zatacet je proti autum s vetsim zatizenim predni napravy vic nez dobra. Samozrejme neni to driftovaci setup pro driftovani ve stylu bmw guys kde se kope spojka a plyn a jezdi mega uhly. Tohle nastane az na sotoline pro kterou je to auto primarne urceno setupem a naslednou homologaci tr.N kde jak je znamo musel byt v 80s podvozek a vlastne vse kolem motoru, drivetrain seriovy(diky tomu i za lsd v serii). Normalni okresky se ale jezdi uplne neutralne pripadne zero countrem pak se nic moc nenaklani. Muldere na rovinu, ikdyz je tvoje auto vonavka od serioveho noveho podvozku bude mit daleko, pruziny budou unaveny, tlumice vycvachtany, silentbloky vymackany. Nahodit nove(spravne) tlumice dela divy. Muzeme se nekdy sejit na troubleshooting :).
    Sorry za delsi post, takove kecani asi chce provozovat na foru nebo rozepsat clanek. Jen nekdy nechapu proc nekdo chce nasilu ae86ku kdyz chce “driftovaci” karu, ja sem k tomu autu pristupoval z opacny strany a nasel jsem v nem presne to co sem cekal, brilantni nastroj na rezani zatacek a levnou nahradu vys zminovanych lotusu a nebo i porsche (ikdyz “there is no replacement”).

  12. Franczz93 says:

    bokem se dá jezdit s kde čim… achjo

  13. eR says:

    AE86 by som na drift neriesil vobec, najradsej by som mal novu s 0km :), na peknych, nie prilis velkych, kolach. Pri driftoch dostava auto strasne kapky, nevraviac o blizkych stretnutiach so zvodidlami, lampami, obrubnikmi a navyse tych cca 130hp aj ked v tak lahkom aute, nie je zrejme najidealnejsich na pohodlny drift. Z tychto dovodov by mi bolo velmi luto nicit hachi pri drifte. Riesil by som to asi podobne ako Zemosh a potesenie by som nahanal na okrskach a vzhladom na počet hp najskor pri downhille.

Leave a Reply