Top (Secret) Celica

Wednesday, 24th November, 2010

Celica první generace je podle nás jednou z nejpovedenějších Toyot, která kdy spatřilo světlo světa. Jako jeden z mála japonských muscle cars se dá pořídit bez problémů i s volantem na naší straně a proto nemůžeme pochopit proč jich je kolem nás tak žalostně málo, obzvlášť když jdou sehnat pomalu snáž než AE86. A proto vám dnes ukážeme jeden z nejlepších příkladů toho co s takovou Celicou můžete udělat.


Tahle Celica prošla tou nejlepší ozdravnou kůrou jakou může jen auto projít. Je totiž z osobní sbírky nenápadného Japonce Kazuhiko Nagaty. Nelamte si hlavu s tím, pokud vám jeho jméno nic neříká, protože jméno jeho firmy budete znát určitě. “Smokey” Nagata je totiž blázen schovávající se za značkou Top Secret, jedním z nejrenomovanějších úpravců na celém světě.

Pokud někdo dokáže více než 10 let stavět auta, se kterýma se pak prohání ve více než 300 km/h po dálnicích na celém světě, tak to asi nebude jen další “obyčejný” tuner. A auta z jeho osobní sbírky proto také nebudou jen obyčejné srdcovky…

A díky lidem z Japanese Nostalgic Car se o tom můžete přesvědčit i vy. Nagatovi se z téhle RA25 podařilo postavit přesně to, po čem tajně toužíme: klasiku narvanou moderní technikou, která na okresce dokáže potrápit řadu mladších aut. Nejedná se ale jen o starší pekáč s novými koly a swapem motoru. Kdo čekal nějaký nesmysl pod kapotou tak bude zklamán, v autě totiž bručí velice korektní dvouvačkový a dvoulitrový 18R-G.

18R-G s hlavou od Yamahy je sám o sobě poměrně exkluzivní stroj a vlhký sen nejednoho hardcore fanouška starých Toyot. Ale jak asi správně tušíte, nezůstal moc v původní podobě. Nejzajímavější změnou je výměna původních karburátorů za čtyřklapku se vstřikováním, které řídí programovatelná jednotka HKS Fcon-V Pro (to je taková ta jednotka co stojí víc než auto). To samo o sobě chce už trochu know-how o ladění motorů.

Další věci jako Top Secret coilovery, Brembo brzdy a nebo Bride karbonové sedačky jsou samozřejmostí. Pokud vás zajímá konkrétnější výčet dílů, můžete si o něm přečíst na již zmíněném JNC a nebo třeba v Super Streetu. Takže na co sakra čekáte, postavte tady už někdo konečně pořádnou japonskou káru!

Tags: , ,

Posted in Cars

3 Responses to “Top (Secret) Celica”

  1. Franczz93 says:

    to je mazec…. týýýýjo, hotovo

  2. JackCY says:

    no v ČR jsou problém finance, kdo by auto chtěl nemá na něj a kdo ty prachy má tak si koupí radši novou leštěnku… než aby se opravoval se starym autem

    jinak auto naprostá bomba :) jen ta cena za něj bude taky bombová :D

  3. lady_z says:

    už se na tom pracuje :-)

Leave a Reply