N2 Levin by KMS

Monday, 11th April, 2011

Vypadá to, že se vám dvojce N2 Levinů minulý týden zalíbila, a tak se dneska podíváme na další stroj z téhle třídy. Tentokrát nepůjde o demo auto jednoho z mnoha japonských shopů, ale soukromou srdcovku, kterou si nechal postavit srdcař z perfektury Tochigi.


Jinak než srdcař se tomuhle člověku, kterého bohužel známe jen pod přezdívkou nautilus33, nedá říct. Tenhle šedivý N2 Levin je totiž jeho vlastním dárkem k 20. výročí od doby, kdy si pořídil první AE86. S Corollou od prvních chvil závodil v amatérských závodech ve skupině A, které se v Japonsku konají prakticky denně a skupina N2 je dalším logickým stupněm, kam se můžete posunout, pokud to s okruhovými 86 myslíte vážně.

Srdcař je to podle nás ale ještě z jednoho důvodu. Auto si totiž nechal postavit u nenápadného pana Koshimizu, majitele malé garáže KMS. Pokud jste odkojeni na videích Hot Version z nově obnovené třídy N2, tak se vám určitě už rozklepaly kolena. Pokud ale ne, tak vám napovíme: Koshimizu-san byl jedinou skutečnou konkurencí pro tým TRD s Keiichim Tsuchiyou za volantem. Jeden člověk, který si postavil a odřídil své auto proti celému továrnímu týmu a profesionálnímu jezdci, to podle nás dostatečně vypovídá o jeho talentu. Pokud nevěříte, tak se podívejte na první místo v kvalifikaci třeba v tomhle záznamu z ledna 2004. Více o samotném KMS Levinu si můžete přečíst u kluků z HR.

Koshimizu-san je známý především díky svým závodním motorům, jejichž specifikace si můžete prohlédnout pomocí překladače zde. Podtrženo a sečteno, za 130 tisíc korun dostanete do detailu upravený závodní polomotor se vším, co k tomu patří od dynamického vyvážení vnitřností až po kompletně opracovaný spalovací prostor a sací a výfukové kanály. Za dalších 30 tisíc je pak programovatelná řídící jednotka Freedom a její naladění. No a pak tu máme něco přes 30 tisíc za naprosto fascinující 4-1 svody, se kterými ani za boha neuděláte technickou. KMS má v nabídce také vlastní okruhový podvozek, ale cenu vám ve vašem zájmu radši ani nebudeme řikat. A nebo jo, je to za 70 tisíc. To jen pro pořádek, abyste si uvědomili co vše v téhle šedivé staré plečce je.

… Takže už asi chápete, že se nejedná jen o nějakou další 86 s N2 bodykitem a klimatizací. Pro pořádek ještě doplníme, že má auto suchou váhu 775kg (!) a přenos výkonu na silnici obstarává kratší 4.7 stálý převod a tzv. “3.5” převodovka, která je specialitou N2 Coroll jezdících na okruhu v Tsukubě. Tahle převodovka má místo 5. nejdelšího kvaltu převod o něco delší než 3. ale kratší než 4, který se používá do zatáček, kde je 3. příliš krátká a 4 naopak příliš dlouhá. Pokud se vám z toho motá hlava jako nám, tak mrkněte na jeho onboard z Tsukuby, kde je to vidět v dlouhé zatáčce pod Dunlopem a na rovince před poslední cílovou zatáčkou.

A výsledek toho všeho? Na okruhu Tsukuba a s 225/50/15 poloslicky Advan A050 dokázal zajet velice slušných 1’02″1. To je čas, který některé N2 nedokáží zajet ani na slickách…

Tags: , , , , ,

Posted in Cars

2 Responses to “N2 Levin by KMS”

  1. Kid Karola says:

    Must’ve been cold at Tsukuba, note the grill is taped up.
    Also the air ducts to brakes in front lip also blocked off.
    (maybe the front bumper/lip is all made in FRP as one?)

  2. Spitfire says:

    Yeah I noticed that front bumper too. I wonder if its KMS’ own product.

Leave a Reply